Elixír věčného mládí, to je přezdívka pro hlívu ústřičnou. Houbu, která vám dodá životní energii, vitalitu a krásu. Její pravidelné užívání vede ke stimulaci imunity, snižuje cholesterol v krvi a má řadu dalších pozitivních účinků na organismus.
Hlíva ústřičná a její charakteristika
Hlíva ústřičná je houba, která roste v České republice po celý rok. Můžete ji najít na listnatých stromech nebo i na pokácených kmenech a pařezech těchto stromů. Nejvíce se jí daří na buku, ale najdete ji také na jilmech, vrbách či topolech.
Její název vypovídá o vzhledu této houby, je velmi podobný ústřicím. Hlívě se také v jiných zemích říká „talířovitá houba". Roste ve větších trsech a je charakteristická tím, že má pouze klobouček o velikosti 5 - 20 cm. Třeň někdy chybí, jindy je dosti dlouhý a bílého zbarvení. Barva hlívy je proměnlivá, od břidlicově šedé až po světle hnědou.
Hlíva je masožravou houbou. Dokáže otrávit a zabít organismy ze skupiny hlístic.
Sbírat hlívu v lese nebo doma?
Hlívu můžete najít nejen v lese, ale je možné si ji vypěstovat doma, v umělých podmínkách. Dobře se jí daří v pytlích se slámou, kdy uskutečníte 3 - 4 sklizně v průběhu vegetačního období, nebo ji můžete vysadit na dřevěné špalky a těšit se z úrody hlívy i po dobu několika let.
Podhoubí pro pěstování hlívy zakoupíte v jakémkoliv zahradnictví či floristickém obchodě. Můžete si tak vypěstovat vlastní elixír mládí.
Elixír věčného mládí
Hlíva ústřičná je oblíbená pro své pozitivní léčebné účinky. Obsahuje širokou škálu látek, které citelně ovlivňují organismus. Hlíva ve své surové podobě nebo ve formě sušeného prášku upevňuje zdraví, dodává vitalitu a svěžest. Je právem nazývána elixírem věčného mládí.
Složení hlívy ústřičné
Hlíva napomáhá při léčbě mnoha zdravotních problémů. Je vhodná pro preventivní užívání, protože dokáže podpořit a stimulovat imunitní systém a tím zajistit jeho samostatnou funkci.
Mezi významné látky, které v sobě obsahuje, patří:
- aminokyseliny
- proteiny
- vláknina
- vitamín B, C, D, K
- železo
- zinek
- draslík
- sodík
- fosfor
- selen
- bor
- jód
Jednou z velmi prospěšných látek obsažených v hlívě je pleruan. Pleruan je fungální beta 1,3D glukan, tedy polysacharid složený z glukózových jednotek. Vykazuje silnou imunostimulační aktivitu a má rozsáhlé protizánětlivé účinky.
Lovastatinum je druhá vysoce významná látka obsažená v hlívě. V její sušině najdeme 2,8% lovastatinu. Jedná se o látku, která snižuje cholesterol v krvi.
A jaký je vliv hlívy na organismus?
Bezesporu pozitivní. Hlíva svým složením ovlivňuje řadu nezbytných metabolických funkcí organismu, čímž přispívá k posílení energetické funkce. Přínosem je, že pro posílení těchto činností se využívá čistě přírodní preparát.
- posiluje imunitní systém
- zefektivňuje detoxikaci organismu a funkci střev, zvyšuje jejich peristaltiku
- pomáhá při poruchách látkové přeměny tuků a cukrů
- příznivě ovlivňuje a reguluje krevní tlak
- snižuje chronickou únavu
- napomáhá lepšímu zvládání stresových situací
- je pomocníkem při rekonvalescenci po chronických infekcích, operacích
- ovlivňuje kvalitu a vitalitu pokožky, má hojivý vliv na akné a bradavice
- mírní alergické projevy, je vhodná pro celiaky a diabetiky
- pomáhá při poruchách krevního oběhu
- udržuje zdravé klouby a šlachy
- optimalizuje sílu životní energie
- Je užívání hlívy bezpečné?
I přes to, že se jedná o houbu, nemusíte se obávat toho, že by byla hlíva nebezpečná, a to jak pro vás, tak pro vaše děti. Z dostupného zkoumání a literatury nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus. Hlívu by neměly užívat děti do věku 3 let.
Při užívání hlívy se vždy držte doporučeným dávkováním uvedeným na obale. Kapsle se buď zapíjejí dostatečným množstvím vody, nebo je můžete vysypat do jídla či vody.
Jak jste se dočetli výše, hlívu můžete užívat v různých formách. Na trhu dostanete zakoupit kapsle, které obsahují prášek získaný rozdrcením sušené hlívy. Ke kapslím se často přidávají i jiné doplňky, které mají za úkol zintenzivnit jejich účinek. Přidává se do nich např. rakytníkový olej, nebo echinacea, která účinně bojuje s nachlazením nebo infekčními onemocněními.
K dostání jsou také sušené kousky této houby. Zakoupit si můžete také prášek, který není dávkovaný v kapslích. V tomto případě se opět držte návodem na užívání. Této formy preparátu se užívá cca 1 kávová lžička, což odpovídá 2g.
Hlíva se rovněž přidává do krémů. Tyto krémy mají příznivý účinek na regeneraci pokožky, zlepšují pleť, která trpí na akné, léčí kůži při výskytu bradavic a napomáhá při léčbě hemoroidů.
Pro děti vznikla řada přípravků, které jim usnadní a zpříjemní užívání této léčivé houby. V lékárnách ji můžete zakoupit ve formě sirupu, kdy jeho základem je čistý ovocný koncentrát bez přídavků cukru, konzervačních látek a barviv. Další formou jsou bonbóny ze sušeného ovoce v prášku. Opět jsou bez barviv a konzervantů.
Při koupi si dejte pozor na to, abyste vždy zakupovali takový přípravek, který je 100% přírodní, neobsahuje žádné konzervační či jiné chemické látky!
Co s hlívou v syrovém stavu?
Hlívu si můžete vypěstovat i sami doma nebo si ji zakoupit v obchodech. Pokud se stane součástí vašeho jídelníčku, získáte tím řadu prospěšných látek, které posílí vaši imunitu. Hlíva by se měla stát součástí každé kuchyně.
Pokud si hlívu pěstujete sami v pytlích nebo na špalku, zpravidla se vám stane, že úroda, kterou sklidíte, je příliš velká a nemáte šanci ji zkonzumovat v tomto syrovém stavu. Nevěšte hlavu, hlívu jednoduše usušte. Usušenou ji pak můžete nechat v celých kouscích a připravovat z ní i nadále lahodné pokrmy, nebo ji můžete rozdrtit na prášek a užívat ji buď po malých dávkách jako lék nebo ji využít při vašem kulinářském umění místo koření.
Hlíva v kuchyni
Z hlívy je možné připravit nekonečnou škálu vynikajících a výživově hodnotných jídel. Používá se nejen u nás, v České republice, ale také např. v Japonsku, Korei nebo Číně. Hlíva se servíruje v podobě polévek, chutných a sytých gulášů a omáček, může se nadívat nebo kloboučky hlívy můžete osmažit jako řízky.
Lze ji také přidávat jako doplněk na masa nebo jiné pokrmy. Při konzumaci hlívy si dejte pozor na velikost a stáří kloboučků. Musí se sbírat a konzumovat „mladá". Tyto kloboučky jsou potom šťavnaté a mají příjemnou chuť i aroma. Pokud je hlíva již přestárlá, dužnina kloboučků ztvrdne, je hůře stravitelná, vůně takovéto houby je až kyselá a dá se říci i nepříjemná. Takovéto kloboučky již nekonzumujte.
Dopřejte si tedy lahodné pokrmy, zážitek při jejich konzumaci, zdravou stravu a elixír věčného mládí!