Chraňme se před rizikem onemocnění. Být výkonný, ale udržet si současně zdraví vyžaduje účinnou regeneraci vlastního organismu. Doplňky stravy řady Silymarin forte, Silymarin jakon a Silymarin maka to dokáží.
I. SILYMARIN FORTE
Pro život jedince v 21. století jsou charakteristické rostoucí náklady na zdravotní péči, zvýšení průměrného věku, nové technologie, které mění životní styl a rostoucí znečistění životního prostředí zejména ve velkých městských aglomeracích. Člověk, který dbá o svůj zdravotní stav a chce jej co nejdéle udržet bez pomoci medicíny a léků, má dnes možnost ovlivnit řadu negativních faktorů, se kterými se denně setkává. Zdravý způsob života, racionální dieta obsahující potraviny, které příznivě ovlivňují jednu nebo více cílových funkcí v lidském organismu a rozumné doplňování některými přírodními látkami (které jsou dostupné ve formě doplňků stravy), vede ke zlepšení celkového stavu organismu a ke zmenšení rizika vzniku řady chronických onemocnění. Předmětem výzkumu mnoha renomovaných světových univerzit a národních výzkumných ústavů je studium účinků nejen některých složek potravy (jsou označovány jako nutraceutika), ale také rostlinných látek (fytoceutik) a jejich směsí ve formě extraktů na základní fyziologické funkce a ochranu před jejich změnami vyvolanými toxickými látkami v životním prostředí, patogenními mikroorganismy a viry.
HARMONIE POMOCÍ DENNÍ DIETY A FYZICKÉ AKTIVITY
Již od prvních olympijských her v Řecku (konaných v roce 776 př. n. l.) byla ideálem správných mužů dokonalá harmonie mysli a těla. Řekové této harmonie dosahovali každodenním zdokonalováním duševních a tělesných schopností, přirozeným způsobem a souhrou přiměřené denní diety a fyzické aktivity. To většině z nás dnešní způsob života neumožňuje. Od školních let do zralého věku má většina z nás zaměstnání, ve kterém při vysoké výkonnosti není rozhodující fyzická zdatnost. Tělesná aktivita je spojována s relaxací ve volném čase, kdy řada z nás vyhledává adrenalinové sporty a intenzivní posilování ve FITNESS a WELLNESS centrech. K pohodlnému životu často přispívá také nevhodně složená, ale i časově nesprávně rozložená denní strava. To vše pak vede k tomu, že přes veškeré úsilí se dnešní mladý muž obtížně dopracovává k ideálu mužské krásy vyjádřenému tělesnou harmonií řeckého „Diskobola“ či renesačního ideálu Michelangelova „Davida“. K tomu se připojují negativní vlivy života ve velkých městech (hluk, znečištění, stresové situace v zaměstnání). Příroda přitom po staletí byla člověku zdrojem látek, které mu pomáhaly povzbuzovat jeho výkonnost.
DOPLŇKY STRAVY MODERNÍ MEDICÍNA UZNÁVÁ
Pozitivní důsledky obohacování stravy potravinovými doplňky k udržení zdraví jsou moderní medicínou uznávány a využívány. Být stále v dobré formě, být výkonný a přitom myslet na své zdraví vyžaduje jejich rozumné užívání. Pro každého z nás jsou na trhu dostupné nejrůznější přípravky a potravinové doplňky, kterými bychom nejraději ihned vymazali všechny negativní účinky našeho každodenního způsobu života na organismus. Často se uchylujeme vedle látek nezbytných pro zdravý metabolismus, jako jsou vitaminy a stopové prvky, také k látkám zasahujícím přímo do metabolických pochodů (např. karnitin, taurin, kreatin), k látkám s povzbuzujícím účinkem, tzv. adaptogenům (jako jsou srdeční glykosidy, kofein, efedrin, melatonin), ale i k látkám, které se řadí mezi návykové látky. Mezi ně patří drogy a alkohol. Řada mladých mužů velmi často ve snaze zvýšit svou svalovou hmotu používá látky známé v lékařství jako anabolika, tj. látky aktivující tvorbu svalových bílkovin. Ty ale mají také nežádoucí účinky, a to zejména na metabolickou funkci jater a tím na odbourávání a využití tuků a cukrů.
PŮSOBENÍ CHEMOPROTEKTIVNÍCH LÁTEK
Již starověcí Řekové znali příznivý účinek řady rostlin, které používali k léčbě či udržení dobré fyzické i duševní kondice. Mezi tyto léčivé rostliny patří ostropestřec mariánský (Silybum marianum), bodlák, který roste v jižních oblastech naší země. První písemná zmínka je o něm v díle Theopharastusově (372–287 před n. l.) a v Dioscuridesově „De materia medica“. Je pozoruhodné, že ostropestřec mariánský měl své místo ve všech civilizačních epochách a v současné době patří k nejlépe farmakognosticky prostudovaným rostlinám. Směs látek získaná extrakcí semen ostropestřce, nazývaná silymarin, svým širokým spektrem pozitivních účinků na základní metabolické děje v lidské buňce a ochranným (chemoprotektivním) vlivem na lidský organismus před škodlivými látkami patří k tomu nejlepšímu, co příroda mohla dát člověku.
PŮSOBENÍ CHEMOPROTEKTIVNÍCH LÁTEK
Jak působí chemoprotektivní látky, které jsou obsaženy také v řadě jiných rostlin, zejména v ovoci, zelenině a různých druzích koření? Tyto látky chrání již trávicí trakt (žaludek, tenké střevo, tlusté střevo) jednak před metabolity bakterií, plísní (afl atoxiny), jednak před jednoduchými látkami, které se označují jako radikály a ve svém důsledku vyvolávají záněty vedoucí v řadě případů k nádorovému bujení tkáně. Stejnou funkci mají chemoprotektivní látky i ve vnitřním organismu, kdy především chrání jednotlivé orgány (játra, ledviny, srdce) před poškozením kyslíkovými radikály a oxidačními produkty.
PŘÍZNIVÉ FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY
Nejen silymarin, ale také řada dalších rostlinných látek má příznivé fyziologické účinky. Patří mezi ně také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Tato skupina látek, se kterou se běžně setkáváme v rostlinných a rybích olejích z rostlin a ryb, chrání zejména pružnost našich cév a příznivě snižuje hladinu nadbytečného cholesterolu v těle. Silymarin forte Dr. Theisse je klinicky vyzkoušenou optimální kombinací přírodního extraktu – silymarinu ze semen ostropestřce a oleje ze semen černého rybízu (Ribes nigrum). Vyvážená kombinace chemoprotektivních látek obsažených v silymarinu a směs omega-3/6 nenasycených mastných kyselin v oleji ze semen z černého rybízu upravuje jak jaterní metabolismus, tak také metabolismus tuků. Chrání lidský organismus před řadou škodlivých látek, se kterými jsme denně ve styku. Řadu z nich (například alkohol) přitom lidé dobrovolně konzumují. Silymarin forte Dr. Theisse není lék, patří do skupiny přípravků doplňujících denní stravu. Ve všech případech však jeho pravidelné a časově limitované (doporučuji 3 měsíce) užívání bude chránit náš organismus a posilovat jej v odolnosti vůči řadě negativních vlivů současného životního stylu.
II. SILYMARIN MAKA
Složení doplňku stravy Silymarin maka je výsledkem výzkumné spolupráce mezi Lékařskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a fi rmou Naturprodukt CZ a je patentově chráněno. Kombinace silymarinu, směsi flavonolignanů z ostropestřce mariánského (Silybum marianum) a jemně rozemletého kořene peruánské maky (Lepidium meyenii) se ukázala jako velmi účinná při ochraně jater před škodlivými látkami obsaženými v potravě a životním prostředí, a to pozitivním vlivem na snížení hladiny lipoproteinů LDL a VLDL, celkového cholesterolu a triacylglycerolů v organismu. Přípravek Silymarin maka je především určen lidem, kteří jsou vystaveni pracovnímu a psychickému stresu. Lidem, u kterých se začínají projevovat některé z důsledků metabolického syndromu, jako např. změny ve složení lipoproteinů, hypertenze či nealkoholové ztukovatění jater (hepatosteatóza). Účinky některých rostlin na fyziologické funkce člověka jsou předmětem mnoha vědeckých studií od počátku padesátých let 20. století. Řadě chronických onemocnění lze preventivně předcházet vhodným složením potravy. Klasickými příklady jsou pozitivní změny hladiny cholesterolu v krvi nebo regulace a kontrola hladiny glukózy v krvi. Doplňky stravy se mohou uplatnit v prevenci diabetu typu 2, osteoporózy a nádorových onemocnění trávicího traktu, některých neurologických onemocnění a pro zlepšení imunitní ochrany organismu. Zdraví optimalizující potravina je dnes jedním z uznávaných faktorů prodloužení aktivního způsobu života u stárnoucí populace a u skupin se zvýšeným rizikem chronických (civilizačních) onemocnění.
Maka je rostlina peruánských And rostoucí v nadmořské výšce 3 000–4 500 m, říká se jí také peruánský „žen-šen“. Tamní obyvatelé ji po staletí využívají v různých úpravách jako potravinu a jako léčivou rostlinu. Konzumuje se hlavně kořen (hypokotyl) této rostliny v syrové i sušené formě a listy pak většinou v čerstvém stavu. Hypokotyly maky mají velmi výraznou vůni.
Maka zlepšuje metabolismus tuků a absorpci živin z potravy, pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu. Jeví se jako vhodný doplněk diety rizikových skupin, např. diabetiků s vysokou hladinou cholesterolu a glukózy v krvi. Studiu biologických účinků této rostliny nebyla dlouho věnována větší pozornost. Zájem vzrůstá až v posledních desetiletích, kdy stoupá zájem o zkvalitnění lidské výživy. V posledních letech byl publikován příznivý vliv maky na plodnost žen a u mužů nejen na sexuální aktivitu, ale také na kvalitu jejich spermatu.
Maka obsahuje bílkoviny bohaté na esenciální aminokyseliny, cukry (jednoduché, rezistentní škroby i vlákniny) a řadu biogenních prvků, např. draslík, železo, měď a zinek. Významné je zastoupení fytosterolů, lipidů s obsahem omega-3 polynenasycených mastných kyselin, taninů a saponinů. Byly zde nalezeny dusíkaté látky alkaloidového charakteru, glukosinoláty, antioxidační vitaminy, fytosteroly a izothiokyanáty. Tyto látky mají protinádorový účinek vůči rakovině prsu, žaludku a jater. Jak se projeví užívání doplňku stravy Silymarin maka na lidském organismu? Chrání játra před účinky toxických látek a ztukovatěním, zpomaluje riziko aterosklerotické změny na cévním systému a zvyšuje potěšení z fyzické aktivity. Tělo dostává látky potřebné k posílení imunitní odpovědi a ochrany před vyčerpáním. Látky obsažené v kořenech maky mají povzbudivý účinek na hormonální systém ovlivňující kvalitu sexuálního života obou pohlaví.