Je to nenápadná bylina z čeledi pryšcovitých, vyskytující se v tropických oblastech celého světa. Divoce roste v Indii, jihovýchodní Asii, tropické Africe a Americe. Původně pravděpodobně pochází z deštných pralesů kolem Amazonky. Nejlepší léčebné účinky mají ovšem ty rostliny, které rostou ve vysokých nadmořských výškách nad 3 000 m. n. m. Jednou z takových oblastí je i Peru, odkud právě pochází Chanca Piedra.
Phyllanthus niruri má diuretické, spazmolytické a celkově výrazné protizánětlivé účinky. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi a posiluje funkce jater. Výrazně pak působí přednostně na urogenitální trakt. Chanca Piedra je tedy především známa pro své schopnosti odstraňovat močové a ledvinové kameny, a to díky svým spazmolytickým a diuretickým účinkům. Uvolňuje hladké svalstvo a podporuje vylučování moči, kaménky tak za kratší či delší dobu opustí tělo přirozenou cestou. Chanca Piedra ale působí nejen jako důmyslný bylinný chirurg, účinně totiž kaménky všeho druhu rozpouští a preventivně brání jejich vzniku díky schopnosti odbourávat kyselinu močovou. Tato schopnost má za následek rovněž i pozitivní vliv na řadu kloubních onemocnění (dna, revmatismus) a bolesti kloubů, které s usazováním krystalků kyseliny močové přímo souvisejí.
Ale zpět k urogenitálnímu traktu. Z Chanca Piedry budou mít užitek nejen všichni, kteří trpí tvorbou kaménků všeho druhu, ale daleko větší skupina těch, kteří mají zkušenost s častými infekcemi močového měchýře, muži se záněty prostaty a ženy se sklonem k vaginálním infekcím. Tato bylina byla po generace užívána americkými indiány jako účinný lék na všechny problémy urologického charakteru a rovněž také na žlučové kameny.
Západní věda posléze laboratorně potvrdila mimořádnou schopnost Phyllanthus niruri podporovat správnou činnost a regeneraci jater i u velmi vážných případů infekční žloutenky typu B. Podpora činnosti jater souvisí s pozitivním vlivem Chanca Piedry na trávení, zejména pak trávení tuků.
Protizánětlivé účinky čaje lze ovšem použít tím nejširším způsobem od zánětu jater a ledvin, přes žaludeční a střevní infekce až po “obyčejná” nachlazení.
Příprava čaje z Chanca Piedry je velmi jednoduchá a rychlá. Vzhledem k tomu, že se jedná o zelenou rostlinnou nať, není třeba bylinku moc dlouho vařit. Stačí 5 minut a ihned scedit. Na 1 litr vody se dávají 1-2 polévkové lžíce. Nálev má medově žlutou barvu a poměrně příjemnou hořce nakyslou chuť. Pije se ve třech denních dávkách.