Elixír lahodností aneb divoké zelené smoothie (raw, vegan, bez cukru)
- 1 hrst čerstvého Irského mechu, nebo 1 polévkovou lžíci gelu z čerstvého
Irského mechu, nebo 1 malou lžičku odsoleného prášku z čerstvého Irského mechu
- 1 jablko, nebo 4 meruňky
- 1 hrst divokých bylin (svízel, kopřivy apod.), 1 hrst špenátu, trochu máty
- šťáva z ½ bio citronu
- 1 hrnek vody
„Pařátek“ čerstvého Irského mechu propereme pod tekoucí vodou a umixujeme s vodou. (Používáme-li prášek z Irského mechu, můžeme rovnou všechny ingredience vložit do mixéru a rozmixovat najednou.) Přidáme ostatní ingredience a vše rozmixujeme na lahodné krémové smoothie.
Veganská lahodná paštika – hrnečkový recept (vegan)
- 1 hrneček tmavé čočky
- 1 cibule (na jemno nakrájet)
- 2 stroužky česneku (rozdrtit)
- bylinky (např. tymián, šalvěj, rozmarýn, majoránka)
- 150 g hub (nakrájet)
- himalájská růžová sůl a pepř
- panenský bio olivový olej
- 5 polévkových lžic gelu z Irského mechu
- brusinková, nebo švestková marmeláda (ideálně bez cukru)
- na ozdobu – ořechy a sušené švestky nebo brusinky
Příprava paštikového základu:
Připravíme si gel z Irského mechu podle návodu na zadní etiketě. Čočku povaříme do měkka se špetkou soli a trochou bylinek. Na pánvičce do měkka orestujte na oleji cibulku, přidejte česnek a houby. Ke konci přidáme bylinky a trochu soli. Poté vše společně s čočkou rozmixujeme na jemnou paštikovou hmotu. Přidáme 3 polévkové lžíce gelu z irského mechu a dochutíme dle potřeby. Směs dáme do formičky nebo sklenic na paštiku a dáme do lednice.
Gelovitá poleva:
Do malého kastrolku dáme pár lžic marmelády, přidáme trochu vody a 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu. Směs za stálého míchání povaříme na mírném ohni 5 minut. Přes male sítko směs propasírujeme a nalijeme na paštiku. Dozdobit můžete ořechy a sušeným ovocem. Dejte do lednice a nechte několik hodin ztuhnout. Podáváme na pečivu nebo kousku okurky.
Mandlová zmrzlina (raw, vegan, bez lepku, bez přidaného cukru)
- 3 zmražené oloupané banány
- 100 ml kokosového krému
- špetka skořice
- hrst nasekaných mandlí a brusinek
- 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu
Připravíme si gel z Irského mechu podle návodu na zadní etiketě. Banány, kokosový krém a Irský mech promixujeme v mixéru, přidáme skořici. Ke konci přimícháme nasekané mandle a brusinky.
Wrapy z Irského mechu (raw, vegan, bez lepku, bez sacharidů)
- 50g čerstvého Irského mechu - namočíme (na 15 minut), vytvoříme jemný,
řidší gel - pár kapek extra panenského olivového olej
- himalájská sůl (např. himálajská růžová sůl s Irským mechem)
- čerstvý koriandr (nebo jiné čerstvé bylinky), chilli paprička
1) Nejdříve připravíme gel z Irského mechu s vodou – dobře opláchnout, namočit (stačí na 15 minut) a vytvořit jemný, více řídký gel. Přidáme pár kapek oleje a špetku soli. Promixujeme v mixéru a ke konci přidáme koriandr a chilli dle vlastní chuti. Promícháme lehce v mixéru (např. funkcí puls). Nebo můžeme nasekat na jemno a přimíchat do směsi ručně. Ochutnáme a dochutíme.
2) Na pečící papír nalijeme připravenou směs a rozetřeme na velmi tenkou vrstvu. Necháme v troubě či sušičce sušit 2-3 hod. Placka velmi rychle schne, průběžně kontrolujeme. Můžeme otočit dle potřeby. Nakrájíme/nalámeme na požadované tvary.
3) Naplníme zeleninou a dresingem dle fantazie.
TIP 1: Pokud chcete placku na wrapy, nechte ji stále ohebnou a vlhčí. Pokud máte chuť na zdravé chipsy z řas, pak ji sušte úplně do křupava. Pokud placku přesušíte, můžete ji zvlhčit vodou.
TIP 2: Můžete si placku udělat i na sladko či s jinými bylinkami a zeleninou. Irský mech je skvělé pojivo a lze jim takto nahradit lněné semínko – a hned máte rychlý a zdravý snack nebo-li sváču.
Lahodný raw štrůdl (raw, vegan bez lepku)
Na těsto (2 placky):
- 8 bio jablek, 1 bio banán
- 2 lžičky cejlonské skořice
- 3 polévkové lžíce gelu z Irského mechu
Na potření:
- 12 lžic mandlového másla
- 3 lžičky agávového sirupu nebo xylitolu
Náplň:
- 5 jablek
- 1 šálek rozinek sultánek a nebo sušených třešní
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- 1 lžíci agávového sirupu nebo xylitolu
- 1 a 1/2 lžíce bio skořice, 1 lžička vanilkového prášku
- šťáva z 1/2 citronu
Suroviny na těsto rozmixujeme. Směs rozetřeme na pečící papír a sušíme v troubě, nebo sušičce při nízké teplotě 16 hodin. Vrstva by měla být spíše silnější, aby se placka netrhala. Mandlové máslo smícháme se sladidlem a směsí potřeme usušené placky. Nakrouháme jablka, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Poté je zasypeme skořicí a vanilkovým práškem, pokapeme citronem a přidáme rozinky nebo třešně a ořechy. Celou směs dobře promícháme a poklademe rovnoměrně na placku potřenou mandlovým máslem. Štrůdl těsně zavineme za pomoci pečícího papíru, který je pod plackou. Vložíme na chvíli do lednice a poté nakrájíme. Božský štrůdl je, když se ještě trochu (cca 4 hodiny) rozleží.
Zálivka na salát z Irského mechu (raw, vegan, bez lepku)
- hrst čerstvého Irského mechu
- 1 dcl jablečného octa,
- 1 dcl olivového oleje
- 2 datle nebo lžička sirupu z agáve, nebo xylitolu
- Himalájská sůl, pepř, čerstvé bylinky, chilli
Do mixéru dáme opláchnutý čerstvý Irský mech a přidáme vodu. Mixujeme na velmi jemnou konzistenci. Přidáme olej, ocet, datle a bylinky a dle potřeby vodu, aby nám vznikla krémová zálivka. Přidat můžete i raw horčici, nebo chilli. Podávejte s vašim oblíbeným salátem.
TIP: pokud tuto směs uděláte hustší konzistence, lze ji využít na zeleninový aspik. Čerstvý Irský mech lze také samotný namarinovat v oblíbené zálivce a můžete jím ozdobit salát.