Garantujeme dodání do Vánoc! Pro objednávky přijaté nejpozději do 12.12. do 23:59 hod.

Lahodné recepty s Irským mechem

irsky_mech_clanekElixír lahodností aneb divoké zelené smoothie (raw, vegan, bez cukru)
  • 1 hrst čerstvého Irského mechu, nebo 1 polévkovou lžíci gelu z čerstvého

Irského mechu, nebo 1 malou lžičku odsoleného prášku z čerstvého Irského mechu

  • 1 jablko, nebo 4 meruňky
  • 1 hrst divokých bylin (svízel, kopřivy apod.), 1 hrst špenátu, trochu máty
  • šťáva z ½ bio citronu
  • 1 hrnek vody

„Pařátek“ čerstvého Irského mechu propereme pod tekoucí vodou a umixujeme s vodou. (Používáme-li prášek z Irského mechu, můžeme rovnou všechny ingredience vložit do mixéru a rozmixovat najednou.) Přidáme ostatní ingredience a vše rozmixujeme na lahodné krémové smoothie.

Veganská lahodná paštika – hrnečkový recept (vegan)irsky_mech_clanek1
  • 1 hrneček tmavé čočky
  • 1 cibule (na jemno nakrájet)
  • 2 stroužky česneku (rozdrtit)
  • bylinky (např. tymián, šalvěj, rozmarýn, majoránka)
  • 150 g hub (nakrájet)
  • himalájská růžová sůl a pepř
  • panenský bio olivový olej
  • 5 polévkových lžic gelu z Irského mechu
  • brusinková, nebo švestková marmeláda (ideálně bez cukru)
  • na ozdobu – ořechy a sušené švestky nebo brusinky

Příprava paštikového základu:

Připravíme si gel z Irského mechu podle návodu na zadní etiketě. Čočku povaříme do měkka se špetkou soli a trochou bylinek. Na pánvičce do měkka orestujte na oleji cibulku, přidejte česnek a houby. Ke konci přidáme bylinky a trochu soli. Poté vše společně s čočkou rozmixujeme na jemnou paštikovou hmotu. Přidáme 3 polévkové lžíce gelu z irského mechu a dochutíme dle potřeby. Směs dáme do formičky nebo sklenic na paštiku a dáme do lednice.

Gelovitá poleva:

Do malého kastrolku dáme pár lžic marmelády, přidáme trochu vody a 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu. Směs za stálého míchání povaříme na mírném ohni 5 minut. Přes male sítko směs propasírujeme a nalijeme na paštiku. Dozdobit můžete ořechy a sušeným ovocem. Dejte do lednice a nechte několik hodin ztuhnout. Podáváme na pečivu nebo kousku okurky.

Mandlová zmrzlina (raw, vegan, bez lepku, bez přidaného cukru)irsky_mech_zmrzlina
  • 3 zmražené oloupané banány
  • 100 ml kokosového krému
  • špetka skořice
  • hrst nasekaných mandlí a brusinek
  • 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu

Připravíme si gel z Irského mechu podle návodu na zadní etiketě. Banány, kokosový krém a Irský mech promixujeme v mixéru, přidáme skořici. Ke konci přimícháme nasekané mandle a brusinky.

Wrapy z Irského mechu (raw, vegan, bez lepku, bez sacharidů)

1) Nejdříve připravíme gel z Irského mechu s vodou – dobře opláchnout, namočit (stačí na 15 minut) a vytvořit jemný, více řídký gel. irsky_mech_wrapPřidáme pár kapek oleje a špetku soli. Promixujeme v mixéru a ke konci přidáme koriandr a chilli dle vlastní chuti. Promícháme lehce v mixéru (např. funkcí puls). Nebo můžeme nasekat na jemno a přimíchat do směsi ručně. Ochutnáme a dochutíme.

2) Na pečící papír nalijeme připravenou směs a rozetřeme na velmi tenkou vrstvu. Necháme v troubě či sušičce sušit 2-3 hod. Placka velmi rychle schne, průběžně kontrolujeme. Můžeme otočit dle potřeby. Nakrájíme/nalámeme na požadované tvary.

3) Naplníme zeleninou a dresingem dle fantazie.

TIP 1: Pokud chcete placku na wrapy, nechte ji stále ohebnou a vlhčí. Pokud máte chuť na zdravé chipsy z řas, pak ji sušte úplně do křupava. Pokud placku přesušíte, můžete ji zvlhčit vodou.

TIP 2: Můžete si placku udělat i na sladko či s jinými bylinkami a zeleninou. Irský mech je skvělé pojivo a lze jim takto nahradit lněné semínko – a hned máte rychlý a zdravý snack nebo-li sváču.

Lahodný raw štrůdl (raw, vegan bez lepku)

Na těsto (2 placky):

  • 8 bio jablek, 1 bio banánirsky_mech_strudl
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 3 polévkové lžíce gelu z Irského mechu

Na potření:

Náplň:

  • 5 jablek
  • 1 šálek rozinek sultánek a nebo sušených třešní
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 lžíci agávového sirupu nebo xylitolu
  • 1 a 1/2 lžíce bio skořice, 1 lžička vanilkového prášku
  • šťáva z 1/2 citronu

Suroviny na těsto rozmixujeme. Směs rozetřeme na pečící papír a sušíme v troubě, nebo sušičce při nízké teplotě 16 hodin. Vrstva by měla být spíše silnější, aby se placka netrhala. Mandlové máslo smícháme se sladidlem a směsí potřeme usušené placky. Nakrouháme jablka, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Poté je zasypeme skořicí a vanilkovým práškem, pokapeme citronem a přidáme rozinky nebo třešně a ořechy. Celou směs dobře promícháme a poklademe rovnoměrně na placku potřenou mandlovým máslem. Štrůdl těsně zavineme za pomoci pečícího papíru, který je pod plackou. Vložíme na chvíli do lednice a poté nakrájíme. Božský štrůdl je, když se ještě trochu (cca 4 hodiny) rozleží.

Zálivka na salát z Irského mechu (raw, vegan, bez lepku)irsky_mech_zalivka
  • hrst čerstvého Irského mechu
  • 1 dcl jablečného octa,
  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 datle nebo lžička sirupu z agáve, nebo xylitolu
  • Himalájská sůl, pepř, čerstvé bylinky, chilli

Do mixéru dáme opláchnutý čerstvý Irský mech a přidáme vodu. Mixujeme na velmi jemnou konzistenci. Přidáme olej, ocet, datle a bylinky a dle potřeby vodu, aby nám vznikla krémová zálivka. Přidat můžete i raw horčici, nebo chilli. Podávejte s vašim oblíbeným salátem.

TIP: pokud tuto směs uděláte hustší konzistence, lze ji využít na zeleninový aspik. Čerstvý Irský mech lze také samotný namarinovat v oblíbené zálivce a můžete jím ozdobit salát.

Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.