Klíč ke zdraví?

naklicene_seminkaKterý klíč Vám odemkne cestu ke zdraví? Že by to byl Karel Václav Klíč, český malíř, fotograf, grafický technik a vynálezce heliogravury? Nebo jeden ze sedmi klíčů od pevnosti Boyard? Samá voda!

Po kterém klíči tedy sáhnout? Vždyť jich je kolem nás víc než prstů na rukou. Je to houslový klíč? Nebo snad hardwarový? A co třeba telegrafní, stavěcí, určovací, botanický, volební, ornitologický…? To by v tom byl čert, abychom na to nepřišli! Začněme od Adama. Lépe řečeno od Homéra. Ten se ve svém díle Odyssea zmiňuje o Penelopě, která opatrovala klíč z bronzu a slonoviny. Ach jo, kam nás ta zvědavost až zavedla. Tak pěkně znova od začátku, ale už pozorněji. V kryptografii je klíč informace, která určuje průběh kryptografického algoritmu. Dobře, a dál? Klíč je technická pomůcka, sloužící k zamykání a odemykání zámku. To už je lepší. Tento klíč známe. Máme jej na kroužku s ostatními klíči. Slouží nám k odemykání dveří, k cinkání na náměstích nebo k jejich zapomínání na obvyklých i neobvyklých místech…

Ale, co když nejde o klíče, ale o klíčky? No jasně! To je trefa do černého! Konzumace klíčků vybraných plodin je známá z Číny již přes 5 000 let. Klíčky jsou výborným doplňkem výživy a především zdrojem životně důležitých látek. Malá hrstka klíčků denně pokryje potřebu vitamínů, minerálů a enzymů. A navíc jsou tyto látky v klíčcích obsaženy v koncentrované podobě. Naklíčená semena tak oproti nenaklíčeným obsahují více než o 50 až 200 % vysoce hodnotných tuků, minerálních látek, bílkovin, stopových prvků, vitamínů a enzymů. Tak pojďme si odemknout naši cestu za zdravým životním stylem třeba klíčky bazalky, brokolice, chia, cibule, adzuki, kamutu, munga, červeného zelí, cizrny, hrášku, pohanky, pórku, řeřichy, rukoly, slunečnice ...

Co klíčit?

Klíčit můžete prakticky cokoli – luštěniny, obiloviny, olejniny, brukvovité a různé další plodiny. Užívat si tak můžete řeřichy, mungo fazolkových klíčků, hrachu, čočky, cizrny, červené řepy, hořčice, ředkviček, pšenice špaldy a různých druhů obilí z vlastní produkce. A zkoušeli jste už populární mladý ječmen?

Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná.  Nepoužívejte semena určená pro běžné pěstování na záhonech. Tato semena bývají mořená chemickým prostředky. Proto doporučujeme používat semena v BIO kvalitě. Mateční rostlina těchto semen byla vypěstována v půdě vhodné pro ekologické zemědělství. Při pěstování nejsou použity žádné pesticidy ani jiná chemická aditiva. Celý proces výroby semen v BIO kvalitě - od výběru mateční rostliny, přes pěstování až po distribuci spotřebiteli je v souladu s evropskými normami pro BIO produkty.

V čem klíčit?

Nakličovací misky

Mají tu výhodu, že je můžete skládat na sebe až téměř do nekonečna. Ale obvykle se prodávají sety se třemi miskami, kdy je tento počet vcelku optimální. Semínka v miskách je potřeba pravidelně rosit – ideálně 5x denně

Nakličovací sklenice

Klíčení ve sklenicích probíhá tak, že první den semínka na několik hodin namočíte a poté sklenici otočíte, vodu sítkem vypustíte a necháte ji ve stojánku v šikmé poloze dnem vzhůru odkapat. Proplachujte 2x denně – ráno a večer, případně podle potřeby.

Nakličovací sítka

Sítko stačí umístit do misky tak, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale získávala pouze potřebnou vláhu. Výhodou sítka je, že nepotřebujete vatu, do které navíc často kořínky zarůstají. Přímo na sítko nasypete semínka, zalijete vodou a během několika dní máte k dispozici čerstvé klíčky.

Do salátu nebo i jako hlavní jídlo

Klíčky se velice dobře hodí jako přílohová zelenina k vašemu jídlu. Hodí se jak do různých salátů, tak i jen tak na chleba. Semínka chutnají různě a tak je z čeho vybírat. Rukola, řeřicha, ředkvička a hořčice jsou pikantní. Kdo má rád curry koření, ten bude nadčený z klíčků pískavice - opravdu nádherně voní. Obyčejné slunečnicové semínko dostane klíčením naprostou novou a velice svěží chuť, určitě to zkuste! Můžete ho pak zobat jen tak po večerech. Naklíčená pohanka je velice dobrá s mákem a oslazená třtinovou šťávou panelou. Nebo se skvělé hodí do sušených vitaplacek i do čokolády (naklíčenou pohanku je nutno znovu usušit), kde funguje jako křupinky. 

Recept

Ředkvičkový salát s klíčky, jablkem, vejcem a ořechy

 

Co budete potřebovat:

  • 6 ks ředkviček
  • 3-4 hrsti polníčku
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • 1 ks uvařené vejce
  • vlašské ořechy
  • klíčky (směs mungo fazolek, čočky, vojtěšky) dle chuti

Zálivka:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské horčice
  • 2 lžíce balzamikového octu s oregánem
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce solišpetka pepře

Příprava:

V míse si ze všech ingrediencí připravíme zálivku na salát. Opláchneme a nakrájíme polníček, zbavíme ho kořínků. Nakrájíme jablko, ředkvičky a zakápneme citronovou šťávou. Poté do misky dáme polníček, jablko, ředkvičky a opatrně promícháme. Nakonec dáme ořechy a klíčky. Při podávání dozdobíme rozkrojeným vajíčkem.

Semínka na klíčení a nakličovače naleznete v naší nabídce.

Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.