Velikonoční dobroty tradičně i netradičně: Nechte se inspirovat!

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je klasickou velikonoční specialitou, která se peče po celé naší zemi. Tento recept na beránka ze špaldové mouky a ghí vám ukáže, jak snadné je připravit si tento tradiční dezert s moderním twistem. Ghí, neboli indické máslo, dodá beránkovi jemnou vůni a chuť, zatímco použití špaldové mouky dodá dezertu příjemnou a zdravou náhradu za běžnou pšeničnou mouku.

Ingredience, které budeme potřebovat:

Ingredience pro ozdobení:

Jak postupovat:

Rozinky namočíme minimálně na půl hodiny do rumu. Formu na beránka pořádně vymažeme GHÍ máslem a vysypeme špaldovou moukou.

beranekPomocí ručního šlehače ušleháme změklé GHÍ máslo, 2 vejce, med, třtinový cukr a tvaroh v hladký krém. Přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, špaldovou mouku, sůl himalájskou růžovou, kypřící prášek z vinného kamene a opět šlehačem prošleháme.

Přidáme také brusinky, nahrubo nasekané vlašské ořechy a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočeny. Opatrně vmícháme do těsta. Vznikne těsto krémové konzistence, které přendáme do formy a stěrkou těsto rozprostřeme rovnoměrně po celé formě. Přiklopíme vrchní část formy (pokud ji máme) a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C 45 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě dalších 15 minut. Beránka necháme ve formě mírně zchladnout a až poté ho z formy opatrně vyklopíme.
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni se lžící kokosového oleje a potřeme čokoládou celého beránka. Očička můžeme vytvořit z loupaných lískových ořechů. Na hodinu dáme beránka do chladničky, aby čokoláda ztuhla.

 

Plněná vejce s výhonky 

Svátky Velikonoc jsou tu, a pokud jste úspěšně koledovali, pravděpodobně máte doma několik vajec uvařených natvrdo navíc. Ale to není žádný problém, že? Připravte si recept na plněná vejce s výhonky ředkviček a brokolice, který je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí na sváteční stůl přinést něco nového a originálního.

Ingredience, které budeme potřebovat:

  • 12 vařených vajec
  • 1 avokádo
  • 60 ml majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • pepř podle chuti
  • 2 hrnky výhonků podle chuti

NÁŠ TIP: Výborně budou chutnat výhonky rukoly, brokolice nebo ředkviček!veilkonoce vejce

Jak postupovat: 

Rozkrojíme vařená vejce na půl a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky dáme do mísy foodprocesoru a bílky mezitím umístíme na talíř. Rozkrojíme avokádo na půl, oloupeme, vyjmeme pecku a nakrájíme ho na menší kousky. Ty pak přidáme do mísy food procesoru spolu se všemi ostatními surovinami kromě výhonků. Směs mixujeme ve food procesoru po dobu 3-4 minut, dokud nebude náplň krémová a nadýchaná.
Naplníme směsí sáček na zdobení s hrotem ve tvaru hvězdy. Směsí naplníme jamky v bílcích, posypeme výhonky a podáváme nejlépe v kombinaci s celozrnným pečivem.

 

Mrkvové košíčky

Hledáte zdravější a bezlepkovou alternativu k tradičním velikonočním dobrotám? Vyzkoušejte náš recept na lahodné a lehké mrkvové košíčky, které jsou ideální pro ty, kteří se snaží držet bezlepkovou dietu. Tyto lahodné košíčky jsou připraveny rychle a jednoduše, a nabídnou skvělou kombinaci sladké a kořeněné chuti, která rozhodně potěší vaše chuťové buňky.

Ingredience, které budeme potřebovat:

Na ozdobení doporučujeme krém vyšlehaný z měkkého tvarohu a smetany ke šlehání a marcipánové mrkvičky nebo zbytek posekaných oříšků.

TIP: Adveni Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE-A-CAKE již guarovou gumu obsahuje, proto ji nemusíte přidávat zvlášť!

cupcake mrkev

Jak postupovat: 

Ve velké míse smícháme cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt a šleháme, dokud nezískáme hladkou směs.
Přidáme mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl, skořici, zázvor a xanthanovou nebo guarovou gumu (pokud ji potřebujeme) a promícháme právě do spojení směsi. Nepřešleháváme těsto by pak mohlo být tuhé. Stěrkou jemně  vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy.

Rovnoměrně rozdělíme těsto do 18 muffinových košíčků a pečeme 23-25 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů, nebo dokud špejle vložená do středu muffinu nebude vytažena jen s několika vlhkými drobky.
Necháme muffiny v košíčcích vychladnout 5 minut a poté je přesuneme na mřížku, kde úplně vychladnou, než je ozdobíme krémem.

Dozdobíme marcipánovými mrkvičkami nebo zbytkem posekaných ořechů  a můžete podávat!

Všem Vám přejeme pestré Velikonoce plné unikátních chutí a nejen zdravých pochoutek!