Velikonoční beránek
Velikonoční beránek je klasickou velikonoční specialitou, která se peče po celé naší zemi. Tento recept na beránka ze špaldové mouky a ghí vám ukáže, jak snadné je připravit si tento tradiční dezert s moderním twistem. Ghí, neboli indické máslo, dodá beránkovi jemnou vůni a chuť, zatímco použití špaldové mouky dodá dezertu příjemnou a zdravou náhradu za běžnou pšeničnou mouku.
Ingredience, které budeme potřebovat:
- 250g bio špaldová mouka
- 200g GHÍ
- 250g měkký tvaroh nízkotučný
- 100g med květový
- 100g třtinový cukr s melasou
- 1ks kypřící prášek
- 3 lžíce vlašské ořechy
- 3 lžíce bio rozinky
- 2 lžíce bio brusinky slazené
- 4 lžíce hnědý rum kůra z citrónu
- 2 vejce
- 1/3 lžičky sůl himalájská růžová
Ingredience pro ozdobení:
- cca 150g kvalitní čokolády
- 1 lžíce bio panenský kokosový olej
- lísková jádra
Jak postupovat:
Rozinky namočíme minimálně na půl hodiny do rumu. Formu na beránka pořádně vymažeme GHÍ máslem a vysypeme špaldovou moukou.
Pomocí ručního šlehače ušleháme změklé GHÍ máslo, 2 vejce, med, třtinový cukr a tvaroh v hladký krém. Přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, špaldovou mouku, sůl himalájskou růžovou, kypřící prášek z vinného kamene a opět šlehačem prošleháme.
Přidáme také brusinky, nahrubo nasekané vlašské ořechy a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočeny. Opatrně vmícháme do těsta. Vznikne těsto krémové konzistence, které přendáme do formy a stěrkou těsto rozprostřeme rovnoměrně po celé formě. Přiklopíme vrchní část formy (pokud ji máme) a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C 45 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě dalších 15 minut. Beránka necháme ve formě mírně zchladnout a až poté ho z formy opatrně vyklopíme.
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni se lžící kokosového oleje a potřeme čokoládou celého beránka. Očička můžeme vytvořit z loupaných lískových ořechů. Na hodinu dáme beránka do chladničky, aby čokoláda ztuhla.
Plněná vejce s výhonky
Svátky Velikonoc jsou tu, a pokud jste úspěšně koledovali, pravděpodobně máte doma několik vajec uvařených natvrdo navíc. Ale to není žádný problém, že? Připravte si recept na plněná vejce s výhonky ředkviček a brokolice, který je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí na sváteční stůl přinést něco nového a originálního.
Ingredience, které budeme potřebovat:
- 12 vařených vajec
- 1 avokádo
- 60 ml majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 čajové lžičky soli
- pepř podle chuti
- 2 hrnky výhonků podle chuti
NÁŠ TIP: Výborně budou chutnat výhonky rukoly, brokolice nebo ředkviček!
Jak postupovat:
Rozkrojíme vařená vejce na půl a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky dáme do mísy foodprocesoru a bílky mezitím umístíme na talíř. Rozkrojíme avokádo na půl, oloupeme, vyjmeme pecku a nakrájíme ho na menší kousky. Ty pak přidáme do mísy food procesoru spolu se všemi ostatními surovinami kromě výhonků. Směs mixujeme ve food procesoru po dobu 3-4 minut, dokud nebude náplň krémová a nadýchaná.
Naplníme směsí sáček na zdobení s hrotem ve tvaru hvězdy. Směsí naplníme jamky v bílcích, posypeme výhonky a podáváme nejlépe v kombinaci s celozrnným pečivem.
Mrkvové košíčky
Hledáte zdravější a bezlepkovou alternativu k tradičním velikonočním dobrotám? Vyzkoušejte náš recept na lahodné a lehké mrkvové košíčky, které jsou ideální pro ty, kteří se snaží držet bezlepkovou dietu. Tyto lahodné košíčky jsou připraveny rychle a jednoduše, a nabídnou skvělou kombinaci sladké a kořeněné chuti, která rozhodně potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience, které budeme potřebovat:
- 300 g krystalového cukru (kokosový, datlový)
- 295 ml rostlinného oleje (kokosový, řepkový, olivový)
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 320 g směsi bezlepkové mouky jako je Adveni Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE-A-CAKE
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička jemné mořské soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky xanthanové nebo guarové gumy (vynechejte, pokud již směs bezlepkové mouky obsahuje)
- 2 šálky (230g) nastrouhaných mrkví
- ½ šálku (60g) nasekaných pekanových ořechů, vlašských ořechů nebo arašídů
Na ozdobení doporučujeme krém vyšlehaný z měkkého tvarohu a smetany ke šlehání a marcipánové mrkvičky nebo zbytek posekaných oříšků.
TIP: Adveni Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE-A-CAKE již guarovou gumu obsahuje, proto ji nemusíte přidávat zvlášť!
Jak postupovat:
Ve velké míse smícháme cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt a šleháme, dokud nezískáme hladkou směs.
Přidáme mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl, skořici, zázvor a xanthanovou nebo guarovou gumu (pokud ji potřebujeme) a promícháme právě do spojení směsi. Nepřešleháváme těsto by pak mohlo být tuhé. Stěrkou jemně vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy.
Rovnoměrně rozdělíme těsto do 18 muffinových košíčků a pečeme 23-25 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů, nebo dokud špejle vložená do středu muffinu nebude vytažena jen s několika vlhkými drobky.
Necháme muffiny v košíčcích vychladnout 5 minut a poté je přesuneme na mřížku, kde úplně vychladnou, než je ozdobíme krémem.
Dozdobíme marcipánovými mrkvičkami nebo zbytkem posekaných ořechů a můžete podávat!
Všem Vám přejeme pestré Velikonoce plné unikátních chutí a nejen zdravých pochoutek!