Ingredience pro přípravu Quinoy:
- 2 hrnky bio quinoa bílá
- 3,5 hrnku vody
- sůl himalájská růžová
- 70g bio sušená rajčata
- pár kapek bio sirup z ječného sladu
- na posypání bio slunečnicová semínka
Postup:
Quinou pořádně propláchneme horkou vodou (asi 3krát) a dáme vařit v poměru 1:1,75 do osolené teplé vody. Vaříme 15 minut v uzavřeném hrnci.
Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a dáme je na pánev na olivový olej restovat. Po chvíli restování přikápneme pár kapek sirupu z ječného sladu a tím dodáme rajčatům sladší chuť. Prosmažíme.
Poznámka:
Pokud máme sušená rajčata ztvrdlá (špatné skladování - otevřený sáček s rajčaty apod.), namočíme je přes noc do vody, a druhý den vodu scedíme. Budou krásně měkká.
Ingredience pro přípravu pesta:
- 3 hrsti čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic bio panenský olivový olej
- 7 lžic parmazán (gran moravia, grana padano)
- 1/2 lžičky sůl himalájská růžová
- 2 lžíce bio piniové ořechy
Postup:
Do sekáčku dáme piniové oříšky, česnek, bazalku a olivový olej a mixujeme. Pak přidáme ještě parmazán a trochu soli a ještě promixujeme. Pesto je tímto hotové.
Poznámka:
Takhle hotové pesto, pokud hned nespotřebujeme, můžeme naplnit do sklenice a povrch zalít (asi 1cm) olivovým olejem a sklenici uzavřeme a uchováváme v lednici, vydrží asi 3-4 týdny.
Připravené pesto vmícháme do uvařené quinoy. Servírujeme na talíř a poklademe restovanými sušenými rajčaty a posypeme slunečnicovými semínky. Můžeme podávat jako přílohu, například k opečenému kuřecímu masu, nebo jen tak samotné.
Dobrou chuť!