Historie Moringy
„Nebedaye“ … „Ta, jež nikdy neumírá“. Krásný a výstižný je původní název Moringy používaný v mnoha afrických jazycích.
Moringa byla objevena v severní Indii kolem roku 2000 př. n. l. Tradiční lékaři velmi rychle objevili její léčivé účinky a nazvali ji „The Miracle Tree“ – "Strom zázraků". Šlechta a členové královských rodů užívali Moringu pro její blahodárné účinky na duševní bdělost a zdravou pokožku. Stala se nedílnou součástí tradiční Ayurvédské medicíny. Ve starověké Indii byl moringový extrakt podáván Mauryánským bojovníkům na válečných frontách. Věřilo se, že jim dodá potřebnou sílu a energii během boje, zároveň, že jim ulehčí od stresu z bitev a bolesti ze zranění. Starověcí Egypťané si zase velmi cenili moringový olej, který používali místo opalovacích krémů. Avšak na evropském kontinentě objevili řadu dalších cenných účinků Moringy na lidské zdraví až staří Řekové. V pozdějším období je představili Římanům, kteří ji rozšířili v rámci celé své říše. V novodobých dějinách se již v roce 1817 tématem Moringy zabývala Jamajská sněmovna, v tu dobu ještě jako britská kolonie. Při oficiálním jednání zde byl představen olej z Moringy, jako zdraví prospěšná přísada do salátů a pro kulinářské účely. V rámci britského impéria se poté jeho používání rozšiřovalo do mnoha koutů světa. Dnes naleznete kvalitní Moringu na Filipínách, východní Indii, Číně, jižní Africe a jihovýchodní Asii. Moringové stromy se pěstují hlavně v tropických a subtropických oblastech, kde se jí velmi daří. Jedná se však o velmi nenáročnou rostlinu, které se paradoxně daří i v suchých až písčitých půdách a vyšších nadmořských výškách. Velmi ceněná a užívaná je v oblastech Himalájí.
Původ Moringy
Proč považujeme naši Moringu za jednu z nejkvalitnějších na našem trhu?
Naši moringu si necháváme pěstovat na ověřené rodinné farmě na Filipínách konkrétně na ostrově Luzon. Pro moringu jsou zde skvělé klimatické podmínky a farma zaručuje její pěstování bez umělých hnojiv, pesticidů a další nadbytečné chemie. Celý proces pěstování a zpracování moringy vychází z tradičního obnovitelného způsobu.
Většina procesů je prováděna ručně, aby bylo zaručeno co nešetrnější zpracování.
Vše začíná ručním sběrem jednotlivých výhonků, kdy se rostlinám stále ponechává dostatečná listová polocha pro další růst. Sklizené výhonky jsou poté pomalu přirozeně sušeny v sítích na slunci tak, aby bylo v listech zachována nejvyšší možná hodnota živin a dalších zdraví prospěšných látek. Ze usušených výhonků jsou následně ručně vytříděny listy od stonků a dalších nečistot. Pro naši moringu jsou vytříděny ty nejkvalitnější mladé lístečky. Z těch se poté vyrábějí jak flakes, prášek a v neposlední řadě i kapsle.
Nutriční hodnoty Moringy na 100 g
Bílkoviny 27,1 g | Draslík 1324 mg | Vitamín E 113 mg |
Tuky 2,3 g | Měď 0,57 mg | Vitamín A 16,3 mg |
Uhlohydráty 38,2 g | Železo 28,2 mg | Vitamín C 17,3 mg |
Vláknina 19,2 g | Síra 870 mg | Vitamín B1 2,64 mg |
Vápník 2003 mg | Hořčík 368 mg | Vitamín B2 20,5 mg |
Kys. šťavelová 1,6 mg | Fosfor 204 mg | Vitamín B3 8,2 mg |
Moringa obsahuje:
- 17x více vápníku než mléko
- 15x více draslíku než banán
- 7x více vitamínu C než pomeranč
- 10x více vitamínu A než mrkev
- 25x více železa než špenát
- 4x více vlákniny než ovesné vločky