Šmajstrla

smajstrla-logoMlynáři z rodu Šmajstrlů z Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm melou pohanku už po pět generací od roku 1861. Používají přitom technologii mechanického loupání, při němž (na rozdíl od tepelného zpracování) zůstávají v pohance zachovány vitamíny i další hodnotné látky. Přáním majitele je, aby pohanka i nadále přinášela lidem zdraví, které stále zůstává tím největším bohatstvím každého člověka.
V pohankovém mlýně Šmajstrla se zpracovává a balí pouze pohanka a produkty z ní, což je důležitá informace pro alergiky a lidi trpící celiakií. Mechanické loupání je založeno na opakovaném obrušování obalových vrstev nažky mezi mlýnskými kameny, nebo rotujícími kotouči s drsným povrchem. Pro dobrou výtěžnost je třeba zpracovávat pohanku tříděnou podle velikosti nažek (kalibrovanou). Technologický proces mechanického loupání pohankových nažek zachovává původní chuťové vlastnosti pohanky včetně vysoké dietetické hodnoty.
Při termickém loupání se nažky napařují horkou párou a následně se prudce usuší. Přitom oplodí praskne a kroupa se pak snadno oddělí od oplodí. Vysoké teploty při sušení ničí vitamíny, obsažené v pohankovém semenu, způsobují chuťové změny a umožňují vznik karcinogenních sloučenin.

Cena

1569
11569
21 položek celkem
mouka pohankova 500g smajstrla
69 Kč
SAD3581
vlnky
47 Kč
SAD3667
pohanka kroupa 400g smajstrla
52 Kč
SAD3579
krupice pohankova 400g smajstrla
54 Kč
SAD3580
pohanka lamanka 400g smajstrla
52 Kč
SAD3578
kase pohankova kakaova 250g smajstrla
64 Kč
SAD3588
kase pohankova natural 250g smajstrla
55 Kč
SAD3587

Stránka 1 z 1 - 21 položek celkem