DNM Asafoetida čistá 25 g

  • 1 z 2

Asafoetida nazývaná též ločidlo, čertovo lejno či asant, může nahradit cibuli a česnek. Je velmi aromatická, proto jí dávkujte opatrně. Zpracujte na rozpáleném oleji.

  • 219 Kč 24 Kč –10 %
  • (2 ks) Skladem
    Můžeme doručit do: 3.4.2024
195 Kč
Kategorie: Koření
Obsah: 25 g
 

Asafoetida nazývaná též ločidlo, čertovo lejno či asant, může nahradit cibuli a česnek. Je velmi aromatická, proto jí dávkujte opatrně. Zpracujte na rozpáleném oleji.

Slovo Asafoetida vzniklo spojením latinských slov “asa”, což znamená pryskyřice a “foetidus” neboli páchnoucí. Jelikož ve své čisté formě její silné aroma působí nepříjemně až odpudivě, vysloužila si v mnoha evropských jazycích hanlivé názvy. V Asii je paradoxně známá spíše pod pochvalnými názvy.

Chuť a použití:

Je to výrazně zahřívající velmi účinné koření příjemné chuti a při vaření dokáže nahradit cibuli a česnek. Pro své velmi silné aroma a chuť, by se měla používat ve skutečně malém množství. Ovšem i malá špetka dodá připravovanému pokrmu na zajímavosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o prášek z pryskyřice, přidává se do asafoetidy ještě rýžová mouka a kurkuma, aby byl snadno stravitelný. Směs je v rámci zkvalitnění trávení ještě opražena. Takto upravenou asafoetidu lze používat i pro studenou kuchyni. Pomáhá strávit luštěniny či nadýmavé druhy zeleniny jako je květák, kapusta či zelí. Je vhodná na kořenění pokrmů se zeleninou, rybami, houbami, při rožnění skopového masa, do omáček či slaných specialit. Používá se též jako přírodní potravinářské barvivo - žluté. Odvaha použít „čertovo lejno“ v kuchyni se určitě vyplatí.

V mnoha zemích je známá jako “Pokrm bohů” pro své zdraví přínosné účinky a všeobecně blahodárný vliv na trávení. Rostlina zlepšuje trávení, zmírňuje kašel a má zklidňující účinky. Indové navíc věří že povzbuzuje činnost mozku.

Složení:

asafoetida

Jak používat:

Vysypte špetku asafoetidy do rozpáleného oleje, cca. 2 sekundy před přidáním dalšího koření.

Toto koření je také velmi výborné k dochucení salátů.

Tip na recept:

Sambaro - Indický zelný salát

Budeme potřebovat:

600g bílého zelí, 1 mrkev, 2 lžíce rostliného oleje, 1 lžíce hořčičného semínka, 3 listy citronové trávy, 1 lžíce rozsekaných zelených chilli papriček, 1 lžíce soli (dle chuti), 2 lžíce citrónové šťávy, hrst listů koriandru, 1 lžíce asafoetidy (čertova lejna)

Postup:

Zelí rozsekáme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme hořčičná semínka. Jakmile vypukají  (jako popcorn), přidáme čertovo lejno, citronovou trávu, rozsekané zelené čili papričky a restujeme asi 30 sekund. Poté přidáme citronovou šťávu a sůl.
Všechno na mírném ohni dobře promícháme a přidáme zelí a mrkev.
Stále na mírném ohni dobře promícháme - asi 2 minuty.
Podle chuti přidáme sůl nebo citronovou šťávu a sundáme ze sporáku.
Podáváme při pokojové teplotě, posypané nasekanými čerstvými lístky koriandru.

Balení:

25 g

Skladování:

Skladujte na suchém a chladném místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné, nejlépe tmavé nádobě.

Země původu:

Indie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 25.6.2020
Jediná čistá asafoetida na trhu. Výborný výrobek, doufám že bude opět k dostání.

dmn-company-logoObchodní společnost DNM company s.r.o. byla založena v roce 1998. Její hlavní náplň je podpora zdravého životního stylu a podpora harmonického rozvoje těla, mysli a duše. Z toho důvodu zákazníkům nabízí přírodní produkty - přírodní kosmetiku, přírodní doplňky stravy, zdravou výživu, bavlněný bytový textil. Hlavním obchodním artiklem je ajurvédské kafe, které je originalitou na našem trhu.