Iswari Bio Sirup z agáve Raw 500 g
Popis
Sirup z agáve je přirozené sladidlo získávané z kaktusu agave. Díky své téměř neutrální chuti je vynikající náhradou za cukr a med. Sladicí složka inulin (složená z fruktózy) je probiotikum, ale nestimuluje slinivku k produkci inzulinu. Pro svůj velmi nízký glykemický index 22 je tudíž vhodná i pro diabetiky. Používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší).
Indiáni si agave vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. V poslední době velmi získává na popularitě u lékařů a lidí, kteří věnují pozornost tomu, co konzumují. Sirup z agave je získáván zejména z Weberovy modré agave, protože tento druh obsahuje nejvyšší množství sacharidů. Agave se sklízí ve stáří 7 až 10 let. Poté se z dřeně získává šťáva zpracovávaná při nízkých teplotách pod 50 st. C.
V obchodech můžete nalézt dva základní typy agave: světlý a tmavý. Světlejší sirup je zpracováván při nižší teplotě a prochází jemnější filtrací, takže má více neutrální chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. To je například sirup, který můžete zakoupit u Iswari. Příchuť tohoto sirupu je však velice jemná a mnohem slabší než např. známe u medu.
Agave je jednou z nejskvělejších náhrad rafinovaného cukru, který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž, což jsou ukazatele, které měří dopad konzumace jídla na hladinu sacharidů v krvi. Jídla, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, uvolňují hormon inzulin. Nadměrné množství vyloučeného inzulinu a stálá vysoká hladina cukrů v krvi má spojitost s poruchami metabolismu. To se týká zejména diabetu II. st., nadváhy a obezity, zvýšeného množství tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol) a zvýšeného krevního tlaku.
Agave je výbornou pomocí pro lidi, kteří potřebují konzumovat cukry s nízkým glykemickým indexem a nechtějí používat umělá sladidla. Ta mají často nepřirozenou příchuť a nejsou vhodná pro pečení, kdy je nutná karamelizace a zhnědnutí jídla. Přirozený cukr je také potřebný do kvasnicových těst, aby mohla nakynout.
Složení:
bio sirup z agáve 100 %
Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: 1339 kJ / 320 kcal
- proteiny 0 %,
- tuky 0 %,
- sacharidy 100 %,
- vláknina 0 %.
Jak používat:
Agave je asi o 40 % sladší než běžný cukr a tak používejte přibližně poloviční množství než jste zvyklí u cukru či medu. Přestože glykemický index 30 je velmi nízký (jablko 55, Coca Cola 90), není agave zcela prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Např. u velmi těžkých diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem.
Balení:
500 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Iswari Superfood, s.r.o. je česká firma, která ve spolupráci se sesterskou portugalskou firmou Alma Valor dodává na trh tzv. superpotraviny pod vlastní obchodní značkou ISWARI. Iswari (čti Íšvarí) znamená v sanskrtu Bohyně. Naším cílem je sdílet s Vámi přirozenou moudrost přírody a nabídnout Vám plodiny, které byly často součástí jídelníčku tradičních kultur naší planety a pro které je typická jedna společná vlastnost: mají mimořádné nutriční složení s pozoruhodně pozitivním dopadem na naše zdraví.
Nabízíme jak produkty, které již mají na českém trhu tradici, tak i produkty zcela nové. Úmyslně se vyhýbáme termínu, že tyto produkty vyrábíme. Tvoří je totiž moudrá příroda, my se jen snažíme dodat je spotřebitelům v co nejčistší formě. Proto Vám nabízíme naše superpotraviny v biokvalitě a zpracované maximálně šetrným způsobem bez vysokoteplotní a samozřejmě chemické úpravy. Tyto dary přírody se k Vám tak dostanou plné živin a minerálů, jakoby byly právě sklizeny na poli, v džungli či vysokých horách své domoviny.
Značku založili společně Goncalo Sardinha (Portugalsko), Jason Linton (Irsko) a František Lomský (ČR). Produkty značky Iswari se tak nejvíce prodávají v těchto třech zemích, ale i v dalších státech Evropy.