Coffeespot Kostarika Cordillera del Fuego termální fermentace 250 g

Limitovaná edice kávy White Bean nabízí exkluzivní chuť jablečného koláče, skořice a vanilky. Tato lahodná kombinace vystřelí vaše chuťové buňky až do kosmu.

  • 399 Kč 50 Kč –12 %
  • Vyprodáno
349 Kč
Kategorie: Kostarika káva
 

Limitovaná edice kávy White Bean nabízí exkluzivní chuť jablečného koláče, skořice a vanilky. Tato lahodná kombinace vystřelí vaše chuťové buňky až do kosmu.

Chuť: jablečný koláč, skořice, vanilka

Země: Kostarika

Region: Piedades Sur, San Ramón, Alajuela

Farmář: Luis Eduardo Campos

Nadmořská výška: 1600-1750 m

Metoda zpracování: termální fermentace

Odrůda: Caturra

Pražená káva zrnková, 100% Arabica

O KÁVĚ

V roce 1984 Don Luis Eduardo Campos zasadil svou kávovou farmu v Piedades del Sur, v Alajuela. Asi před deseti lety byl u zrodu nové zpracovatelské metody —  anaerobní fermentace. Jedná se o extrakci přirozeně se vyskytující příchutě kávy prostřednictvím řízeného fermentačního procesu.

  Po 6 letech výzkumů a testů byla jeho anaerobní káva na světě. Dnes je považován za průkopníka techniky anaerobního zpracování v Kostarice. 

Jeho posledním experimentem je termální fermentační proces.

O TERMÁLNÍ FERMANETACI

Proces zpracování začíná výběrem kávových třešní. Ty musí být v nejvyšším bodě zralosti a musí splňovat vysoký obsah cukrů. Třešně následně projdou vysokým teplotním šokem kolem 70°C. Poté  se rozdrtí i se slupkou a umístí na přímé slunce. ☀️

Vlivem vysoké teploty se začnou rozkládat přírodní cukry kávových třešní a ty částečně zkaramelizují. Tento inovativní proces dává kávě výjimečně sladkou a ovocnou chuť.

Následně se káva dobře promíchá a umístí do hermeticky uzavřeného tanku. Je velmi důležité, aby byla nádrž zcela uzavřena, jinak uniká CO2 a nevytváří se potřebný tlak. Po celou dobu fermentace (18 až 23 hodin) je řízena teplota nádrže. I po 15-ti hodinách se stále měří pH. Fermentace se zastaví, když jsou cukry v dužině spotřebovány, ale nevzniká alkohol.

Během fermentace vytváří produkovaný CO2 vysoký tlak na zrna a umožňuje, aby se do pergamenu dostala chuť kávových šťáv. Nakonec se nádrže opatrně otevřou, káva se vypustí a suší se na slunci. ☀️

JAK PŘIPRAVIT KÁVU?

Kávu Kostarika Cordillera del Fuego můžete připravit tak, jak to máte nejraději.

Kávu ale doporučujeme připravit ALTERNATIVNÍ METODOU (např. Aeropress, French press, V60, Chemex, Moka konvička...), kdy se nejvíce rozvinou její chuťové vlastnosti.


NÁŠ TIP:

Na přání (uveďte do poznámky k objednávce) vám kávu pomeleme na profesionálním mlýnku. Kávu pro Vás nameleme až po obdržení objednávky a ihned zabalíme do neprodyšného balení. Tak se k Vám káva dostane jen krátce po namletí a zachová si své aroma i chuť.

Přehled hrubosti mletí kávy pro jednotlivé druhy příprav kávy: 

Hrubost mletí kávy Vhodné pro přípravu kávy:
1. Velmi jemné mletí Příprava kávy pomocí Džezvy
2. Jemné mletí Espressa
3. Středně hrubé mletí Příprava kávy pomocí Moka konvičky
4. Hrubé mletí (cukr krupice) Příprava kávy pomocí dripu, chemexu
5. Velmi hrubé mletí Příprava kávy pomocí French pressu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:

Coffeespot-logonewPražírna kávy Coffeespot je ryze česká rodinná pražírna výběrových arabic. Pražírnu kávy Coffeespot s útulnou prodejnou a espressso barem najdete v malebném kraji Moravského Slovácka v obci Huštěnovice nedaleko Uherského Hradiště a Zlína. Od jejího založení v roce 2011 prošli majitelé Radka Sopůšková a Jiří Plšek dlouhou cestu a nasbírali obrovské množství zkušeností. Díky nadstandartním vztahům s dovozci využívají všechny dostupné metody nákupu zelených zrn z čerstvých sklizní. Takže není problém nakoupit přímo od pěstitelů, vybrat konkrétní kávu z dané oblasti s požadovaným chuťovým profilem. Díky tomu mají plně pod vlastní kontrolou celý proces od hledání dodavatelů, uchování zelených zrn, pražení a balení, až po logistiku a servis strojního zařízení. Kávu praží denně po malých dávkách. Jen tak mají nad výslednou kvalitou plnou kontrolou a mohou do Vaší kávy vložit veškeré úsilí.

ventilDíky oblasti pěstování, klimatu, půdě, způsobu zpracování a dalším důležitým faktorům má každá káva svá chuťová specifika.  Dovolte nám být Vašimi průvodci v tomto dobrodružném světě chutí a vůní, které byly dávno zapomenuty. Snažíme se doslova ke každému zrnku pohlížet s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve Vašem šálku.

Balení a uchování kávy značky Coffeespot

Káva je pražena denně po malých dávkách. Hned, jak je to možné je balena. Díky tomu se čerstvá dostane až na váš stůl.

K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.

V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.