Ingredience, které budeme potřebovat:
- 250g bio špaldová mouka
- 200g GHÍ
- 250g měkký tvaroh nízkontučný
- 100g med květový
- 100g třtinový cukr s melasou
- 1ks kypřící prášek
- 3 lžíce vlašské ořechy
- 3 lžíce bio rozinky
- 2 lžíce bio brusinky slazené
- 4 lžíce hnědý rum kůra z citrónu
- 2 vejce
- 1/3 lžičky sůl himalájská růžová
Ingredience pro ozdobení:
- cca 150g kvalitní čokolády
- 1 lžíce bio panenský kokosový olej
- lísková jádra loupaná
Jak postupovat:
Rozinky namočíme minimálně na půl hodiny do rumu. Formu na beránka pořádně vymažeme GHÍ máslem a vysypeme špaldovou moukou.
Pomocí ručního šlehače ušleháme změklé GHÍ máslo, 2 vejce, med, třtinový cukr a tvaroh v hladký krém. Přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, špaldovou mouku, sůl himalájskou růžovou, kypřící prášek z vinného kamene a opět šlehačem prošleháme.
Přidáme také brusinky, nahrubo nasekané vlašské ořechy a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočeny. Opatrně vmícháme do těsta. Vznikne těsto krémové konzistence, které přendáme do formy a stěrkou těsto rozprostřeme rovnoměrně po celé formě. Přiklopíme vrchní část formy (pokud ji máme) a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C 45 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě dalších 15 minut. Beránka necháme ve formě mírně zchládnout a až poté ho z formy opatrně vyklopíme.
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni se lžící kokosového oleje a potřeme čokoládou celého beránka. Očička můžeme vytvořit z loupaných lískových ořechů. Na hodinu dáme beránka do chladničky, aby čokoláda ztuhla.
Veselé Velikonoce a dobrou chuť!